tablet of e-reader kopen

Kiezen tussen een tablet of e-reader

Wie altijd en overal wil kunnen lezen, vindt een e-reader waarschijnlijk een handig apparaat. Maar wie ook wil kunnen e-mailen, foto’s maken en andere functies zoekt, komt waarschijnlijk uit op een tablet. Waarin verschilt een tablet van een e-reader? Welk apparaat past bij welk type gebruiker?

Een e-reader om boeken te lezen

Zoals al in de naam van het apparaat zit, is een e-reader het meest geschikt om digitale boeken te lezen. Het leest vaak comfortabeler dan een papieren boek en een e-reader is handzaam voor op vakantie en onderweg. Je kunt namelijk duizenden e-books meenemen. Het voordeel van een e-reader is vaak dat het rustig voor de ogen is en bovendien niet tegen de zon reflecteert. Vaak heeft het apparaat ook achtergrondverlichting, zodat er in het donker gelezen kan worden.

Doordat de e-reader weinig taken heeft uit te voeren, gaat het apparaat wekenlang mee op één acculading. Het nadeel is daarentegen dat er echt alleen maar mee gelezen kan worden, het apparaat een zwart-wit scherm heeft met een lagere schermresolutie en niet geschikt is voor andere media dan e-books (vaak epub of PDF).

tablet of e-reader kopen

Een tablet: voor al het andere

Een tablet is een meer geschikt apparaat voor mensen die eigenlijk op zoek zijn naar een mini-computer. Met een tablet kan de gebruiker niet alleen in kleur e-books lezen, maar ook de plaatjes bekijken en PDF’s openen. Daarnaast kun je browsen op internet, foto’s maken, kan de gebruiker video’s opnemen en zelfs games spelen. Een nadeel van een e-reader is dat er een app store is, waardoor andere apps dan de leesapp niet gedownload kunnen worden en niet werken.

Ook in het donker kan er op een prettige manier worden gelezen, door de leesweergave op ‘wit op zwart’ te zetten en de schermhelderheid te verlagen. Nadelen aan tablets zijn er ook: ze zijn vaak zwaarder en groter dan e-readers. Daarnaast kan het scherm reflecteren in de zon en gaat de accu van het apparaat – door de vele opties – minder lang mee.

Let op: PDF’s

Boeken met veel beeldmateriaal worden vaak opgeslagen als PDF. Op een e-reader zijn deze bestanden meestal niet goed te lezen. Een e-reader heeft namelijk moeite met het A4-formaat waarin de bestanden zijn opgeslagen. Wie dus vaak PDF’s leest, dient zich goed in te lezen. Er zijn e-readers die wel PDF’s aan kunnen of je kunt een converteringssoftware gebruiken om het bestand aan te passen naar EPUB, maar de vraag is of dat de leesbaarheid ten goede komt.

De beste tip is wellicht: begin met je van tevoren af te vragen wat een e-reader of tablet allemaal moet kunnen. Vervolgens kan er een goede vergelijking gemaakt worden en kom je tot een aankoop waar je nog vele jaren plezier aan zal beleven.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top