Wist jij dat je smartphone al een halve VR bril kan zijn? Want er zijn modellen beschikbaar, waar je je smartphone in kan schuiven en zo een complete VR bril kan maken. Je schuift namelijk je smartphone met het beeldscherm naar de binnenkant zodat je beeldscherm het kijkscherm wordt. Het enige wat je dan nog nodig hebt is de juiste interface software. Maar die kun je eenvoudig en gratis downloaden via de App Store of Google Play Store.
Wat kan ik met VR?
Als je een VR bril hebt, kun je speciale VR games spelen, videos bekijken en diverse apps gebruiken. Met een zo’n bril op waan je je in een andere wereld. Zo kun je 360 graden rondkijken en je zintuigen zijn afgesloten van de wereld om je heen. Laat je helemaal onderdompelen in bijvoorbeeld een prehistorische wereld, de oceaan of een andere planeet. Of kijk een aflevering van CSI, waarbij je samen met de detectives zoekt naar clues. Het kan allemaal met virtual reality.
Al een voorproefje zien? Bekijk hier 360 graden vr videos.
Wat zijn de kosten?
Een VR bril maken van je smartphone is niet duur. Je hebt al een kartonnen variant (waar je je smartphone inschuift) voor een paar euro. De software kun je eenvoudig én gratis online vinden. Enkel hele nieuwe of speciale apps of games vragen een bedrag voor de download. Vergelijk het met de appstore die je nu al gebruikt op je smartphone.
Wil je iets meer luxe en gebruiksgemak? Dan kun je kiezen voor een plastic variant met een comfortabele hoofdband en kussentjes. Een goed voorbeeld is de Gear VR van Samsung. Deze VR Bril kun je gebruiken met alle smartphones van Samsung van het type S6 of hoger. Zelfs de Edge variant past hierin. De Gear VR is licht van gewicht, makkelijk in gebruik en comfortabel als je niet langer dan een uur gebruik maakt van virtual reality. De Gear VR kun je al kopen voor onder de 100 euro.
Ga je langer gebruikmaken dan is het aan te raden om een volledige stand-alone VR bril te kopen. Zoals de Oculus Rift, HTC Vive of Playstation VR. Dit zijn brillen die een zeer hoge kwaliteit in beeld en geluid leveren, samen met een fijn gebruiksgemak. Het prijskaartje ligt echter wel iets hoger: ze zijn verkrijgbaar vanaf een paar honderd euro tot wel 900 euro voor de nieuwste en meest geavanceerde modellen.
Next level
De toekomst van VR hangt af van twee belangrijke ontwikkelen. De mogelijkheid om een zo hoog mogelijke resolutie te tonen. Want hoe hoger de resolutie, hoe beter de ervaring. En daarnaast het vermogen om er draadloos gebruik van te kunnen maken. Nu moeten de meeste VR brillen nog gekoppeld worden aan een krachtige pc om de hoogste kwaliteit te laten zien. Nadelig als je meer bewegingsvrijheid wil hebben. In de toekomst wordt flexibiliteit zeker belangrijk. Het is dan belangrijk dat de brillen niet te zwaar worden om het comfort niet in de weg te staan.
Inhoudsopgave