Waterschade aan je smartphone of iPad is de grootste nachtmerrie van velen. Deze vorm van schade is dan ook vaak lastiger te verhelpen van een kapot scherm dat eenvoudigweg vervangen kan worden. Toch is waterschade vaak wel te repareren. Ondanks het feit dat vloeistof en elektronica niet goed samengaan betekent het niet direct dat je jouw toestel wel af kunt schrijven.
Hoe weet je of je smartphone of iPad waterschade heeft?
Wanneer je toestel in de toiletpot is gevallen, wat verrassend vaak gebeurt, dan kun je wel zeker zijn dat je toestel waterschade heeft. Echter, als je toestel te maken heeft met spatwater, dan wil dit niet direct zeggen dat je waterschade hebt. Heb je een telefoon van Apple, zoals bijvoorbeeld de iPhone 6? Dan kun je de speciale water- en vochtindicatoren aflezen om te zien of er waterschade is. Sinds 2006 zijn alle iPhones met deze indicatoren uitgerust. Heb je een smartphone, zoals bijvoorbeeld de populaire Samsung Galaxy S5 of S6? Ook dan kun je aan de telefoon zien of er waterschade is. In veel smartphones is een licht stripje aan de binnenzijde aangebracht welke (meestal) rood kleurt wanneer er waterschade is. Deze zijn vergelijkbaar met de indicatoren van iPhones.
Houd rekening met je garantie bij een waterschade reparatie
Als een waterschade reparatie nodig is, dan heb je eigenlijk twee opties. Als je zelf kunt ontdekken welke onderdelen van het toestel zijn aangetast, dan kun je deze onderdelen laten vervangen door een freelance professional. Dit is in de meeste gevallen goedkoper dan dat je je toestel door de aanbieder laat maken, zoals bijvoorbeeld in de Apple Store. Echter, hiermee zet je wel je garantie op het spel. Als je een waterschade reparatie laat uitvoeren buiten de Apple Store om dan vervalt je garantie wanneer zij dit opmerken. Weet je zelf niet welke onderdelen zijn aangetast of wil je gewoon het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je voor de waterschade reparatie naar de aanbieder, zoals Samsung of Apple.
Stel dat je in het bezit bent van een iPhone 6 met waterschade. Je hebt bij Apple dan de optie deze in te ruilen tegen 250 euro, wat goedkoper is dan wanneer je meerdere onderdelen moet laten vervangen. Overigens kun je deze optie ook hanteren als het gaat om waterschade bij een iPad, zoals bijvoorbeeld de iPad Air of iPad Mini. Echter, de inruilbedragen verschillen per model.
Kosten van een waterschade reparatie
Onderdelen worden duurder. Dit betekent dat een waterschade reparatie van een Samsung Galaxy S1 goedkoper zal zijn dan een waterschade reparatie van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S5 of Samsung Galaxy S6. Ditzelfde geldt natuurlijk voor iPhones; een ouder model zoals de iPhone 3G/GS is voordeliger te maken dan een iPhone 6. De kosten liggen erg uiteen en zijn mede afhankelijk van de reparateur. Kies je voor een waterschade reparatie bij Samsung of de Apple Store? Dan ben je duurder uit, maar heb je ook garantie. Kies je voor een freelancer? Dan ben je voordeliger uit, maar vervalt je garantie.
Wat kun je zelf nog doen?
Als je waterschade aan je toestel oploopt, zet deze dan direct uit, veeg deze voorzichtig droog en plaats deze minimaal 24 uur in een bak rijst. Dit is niet altijd voldoende. Gelukkig is er nog een optie! Reviveaphone biedt 90% kans op succes als het gaat om het weer werkend maken van je toestel bij waterschade. Riviveaphone is een reinigingsvloeistof waar je je toestel in plaatst gedurende zeven minuten. Vervolgens laat je deze 24 uur drogen in het zakje dat je meegeleverd krijgt. In sommige gevallen is 48 uur nodig. Reviveaphone werkt overigens voor alle toestellen, ongeacht het merk.
>> Ter informatie willen wij nog erbij vermelden dat we GEEN reparaties uitvoeren. PhoneGeek.nl is namelijk een webshop in telefoonaccessoires en hoesjes voor Apple, Samsung, LG, Huawei en Sony. <<
Voor reparaties aan je smartphone kunnen wij je het beste verwijzen naar Foonz.nl, een professionele reparatiespecialist in Vlijmen.
Heb je nog vragen over dit onderwerp? Of wil je jouw tips delen? Doe dat dan in de reacties hieronder!