e-reader

Hoe kies je een e-reader uit?

Hoewel veel mensen het prettig vinden om een papieren boek in handen te hebben, biedt een e-reader veel voordelen. Zo zit je koffer niet meteen halfvol wanneer je vier boeken wilt lezen op vakantie en kun je gemakkelijk meerdere boeken tegelijk lezen. Daarnaast bespaar je met de keuze voor een e-reader ook een hoop papier, doordat je de boeken op een scherm leest. Maar hoe kies je nou een e-reader uit? In dit artikel zetten we de belangrijkste criteria voor het kopen van nieuwe e-reader op een rij.

Het scherm: grootte & resolutie

Een belangrijk criterium voor het kiezen van een nieuwe e-reader is het scherm. E-readers zijn verkrijgbaar met verschillende schermgroottes en dit is bepalend voor de leeservaring. Op een groter scherm zie je meer informatie, terwijl een e-reader met een kleiner scherm makkelijker in je tas past. Ook de resolutie van het scherm is belangrijk, omdat dit bepaalt hoe scherp het beeld is. Over het algemeen hebben e-readers E-ink-schermen, waardoor je goed in direct licht kunt lezen. Het scherm lijkt meer op papier en de tekst lijkt hierop gedrukt te staan.

Het geheugen: hoeveelheid boeken

Het is belangrijk om er goed over na te denken hoeveel geheugen je e-reader nodig heeft. Een klein deel van de opslagruimte wordt gebruikt voor het besturingssysteem, over het algemeen maximaal tien procent. Met een vrije opslagcapaciteit van 1 GB kun je ongeveer 1000 boeken op je e-reader zetten, natuurlijk afhankelijk van de lengte van de boeken en de hoeveelheid afbeeldingen. In sommige gevallen kun je het geheugen uitbreiden met een geheugenkaart zodat je meer opslagruimte hebt.

Schermverlichting: wel of niet nodig?

Wanneer je overdag gebruik maakt van je e-reader kun je altijd prima lezen. Waar het lastig is om in de zon te lezen op een smartphone, werkt dit bij een e-reader juist uitstekend en lijkt het net alsof je van papier leest. De E-ink-schermen verbruiken weinig energie en maken voornamelijk gebruik van het daglicht. Wanneer je dus graag ’s avonds leest, is het belangrijk om voor een e-reader met schermverlichting te kiezen. Zo kun je ook in het donker zonder problemen lezen.

Ondersteunde bestandtypes: ePub en meer

Wanneer je een e-boek koopt of gratis download, heeft het boek eigen altijd het bestandsformaat ePub. Dit is een bestandstype dat door iedere soort e-reader gelezen kan worden. Soms worden e-boeken ook in andere formaten aangeboden en het is belangrijk om voor de aankoop te controleren of je e-reader dit bestandstype ondersteunt. Wil je ook PDF- of Word-bestanden kunnen lezen? Koop dan een e-reader die deze bestandstypen ondersteunt. Ook wanneer je graag bibliotheekboeken leest, is het belangrijk om hierop te letten, omdat niet iedere e-reader dit ondersteunt.

Boeken downloaden: draadloos of via de computer

Er zijn verschillende manieren waarop je boeken op je e-reader kunt zetten. Je kunt een gedownload boek vanaf je computer verplaatsen naar je e-reader, maar het is ook mogelijk om draadloos boeken te downloaden. Bij de aankoop van een e-reader is het dus verstandig om erop te letten hoe je de boeken op de e-reader zet. In sommige gevallen heeft de fabrikant zelfs een online boekenwinkel vanuit waar je boeken kunt downloaden.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top